در سال های قبل دهه هفتاد ،قبول شدن در دانشگاه مصداق هفت خان رستم بود و پایان دانشگاه ،برابر بود با رسیدن به رویای شغلی خود.
اما در دو دهه اخیر همزمان با تغییر سبک زندگی ،دیگر دانشجو دنبال قبول شدن در دانشگاه نیست بلکه دانشگاه ها دنبال دانشجو هستند.
با افزایش تقاضا برای دانشگاه ها، دانشگاه های پولی متنوعی با هدف های مختلف تشکیل شدن.که اولویت هر دو طرف ،مدرک بود
همین امر موجب خیل عظیم فارغ التحصیلان با مدرک بدون مهارت با تقاضای شغل های با درجات بالا ،به جامعه شد.
دانشجویانی که با دست داشتن کاغذ ،رویایی با سوادی دارند! اما بازار کار فعلی ،مهارت و تخصص میخاد ،آخرین چیزی که میخواهد مدرک است.
اما راه حل بحران بیکاری چیست؟
- نخست ،فرزندان باید قبل از انتخاب رشته مشاوره بگیرند.این انتخاب رشته باید متناسب با علایق و استعدادی های آنها صورت بگیرد .
- مرحله بعد مهارت آموزی فرزندان متناسب با رشته تحصیلی و بازار کار است
- آموزش فرهنگ ،تحصیلات آکادمیک ،صرف به معنای رفتن به بازر کار نیست
- از این شاخه به اون شاخه پریدن هنر نیست!یک تخصص حرفه ای و متناسب با نیاز کار یاد بگیرند .
- در دوران تحصیل آموزه های عملی رشته شون رو در جامعه حتی شده بدون حقوق هم ،مثلا به عنوان کارآموز یاد بگیرند.
سیاست های ورود به بازار کار
نوشتن رزومه مناسب
قبل از اینکه به جلسه مصاحبه دعوت بشوید، اولین شناخت کارفرما از شما از طریق رزومهای که ارسال کردید صورت میگیرد؛ در نتیجه، نوشتن یک رزومه استاندارد و مناسب میتواند شانس ورود به بازار کار رشته مورد نظرتان را افزایش بدهد. نوشتن یک رزومه استاندارد تنها مختص افراد باتجربه نیست، درج دورههای آموزشی تخصصی که گذراندید، تجربیات عملی در دوران تحصیل و موفقیتهای مرتبطی که کسب کردید از مواردی هستند که رزومه شما را حرفهای و استاندارد نشان میدهند. برای نوشتن یک رزومه استاندارد میتوانید از ابزار رزومهساز سایتهای کاریابی مختلف استفاده کنید.
تقویت مهارتهای سخت
در طول دوران تحصیل اغلب به صورت تئوری با مباحث مورد نیاز آشنا شده و تجربه عملی کسب نمیکنیم. به همین دلیل تجربه کار در دوران تحصیل میتواند قدم مهمی برای بهبود آینده شغلی شما باشد. برای کسب تجربه عملی میتوانید فعالیتهای بیشتری در دانشگاه انجام بدهید. برگزاری رویدادهای مرتبط، عضویت در انجمنها، حضور فعال در سمینارها و رویدادهای مرتبط با رشته تحصیلی از کارهایی هستند که در طول دوران تحصیل میتوانید برای کسب تجربه و افزایش اعتماد به نفس برای ورود به بازار کار تجربه کنید.
یکی دیگر از کارهایی که میتوانید هم زمان با تحصیل و یا بعد از آن برای تقویت مهارتهای سخت و افزایش تخصص خودتان انجام بدهید، شرکت در دوره های تخصصی مرتبط است. در انتخاب دوره آموزشی میزان تجربه محور و عملی بودن آن اهمیت دارد. بسیاری از تخصصها تنها با انجام کار عملی و در قالب پروژه میتوانند تقویت شوند.
تقویت مهارتهای نرم
مهارتهای نرم در واقع مهارتهای غیر فنی و غیر تخصصی هستند که هر فردی چه در کار و چه در زندگی شخصی به آنها نیاز دارد. مهارت نرم به هرگونه مهارتی که به تعامل با دیگران مرتبط باشد گفته میشود.داشتن مهارتهای نرم تاثیر زیادی در بهتر دیده شدن در مصاحبههای کاری و در نتیجه افزایش شانس استخدام دارد.
مهمترین مهارتهای نرم شامل این موارد میشوند:
مهارت برقراری ارتباط موثر
داشتن مهارتهای ارتباطی خوب از ضروریات عملکرد مناسب در کارهای تیمی است. مهارت برقراری ارتباط موثر از مهمترین مهارتهایی است که در مصاحبههای کاری، زندگی شغلی و شخصی نیاز دارید. اینکه بتوانید بدون توهین به دیگران نظرات خود را بیان کنید، از ایجاد تعارض جلوگیری کرده یا آن را مدیریت کنید و نسبت به دیگران حس همدلی داشته باشید به داشتن مهارت و توانایی در برقراری ارتباط موثر مربوط میشود. از دیگر مواردی که در دسته مهارتهای ارتباطی قرار میگیرند میتوان به توانایی مذاکره، اعتماد به نفس، گوش دادن فعالانه، سخنرانی در جمع و ارتباطات غیر کلامی اشاره کرد.
مهارت تفکر انتقادی
مهارت حل مساله و تفکر انتقادی با هم مرتبط هستند. داشتن توانایی تفکر انتقادی به معنی داشتن توان تجزیه و تحلیل مسائل، درک ارتباط بین مسائل، سازماندهی اطلاعات موجود و یافتن راه حل مناسب براساس قضاوت منطقی دادههای به دست آمده است.
علت اهمیت این مهارت این است که همه ما چه در زندگی شخصی و چه در زندگی کاری با چالشها و مسائل مختلفی مواجه میشویم که حل موثر آنها نیاز به مهارت تفکر انتقادی دارد. داشتن این مهارت در کنار مهارت حل مساله به درک بهتر مشکلات و یافتن مناسبترین راهحل برای آنها کمک میکند.
مهارت کار گروهی
یکی از مهمترین و اصلیترین مهارتهایی که هر فردی باید در خودش تقویت کند، توانایی انجام کار گروهی و تیمی است. تقریبا هیچ کاری وجود ندارد که افراد بتوانند به طور کاملا منفرد و به تنهایی در آن موفقیت کسب کنند. هر موفقیتی حاصل تلاش جمعی یک تیم است که تعامل خوب و روابط قوی و مستحکمی با هم داشتهاند.
داشتن مهارت کار گروهی به این معنی است که میتوانید نظرات خود را بیان کنید و نظرات دیگران را بشنوید، با دیگران با احترام رفتار کنید، به تلاشهای سایر افراد تیم به اندازه تلاش خودتان بها بدهید، در مقابل سایر افراد حس همدلی و مسئولیتپذیری داشته باشید و تعارضات را به درستی مدیریت کرده و برطرف کنید.
مهارت حل مساله
در هر شغلی همیشه با مسائل و چالشهای مختلفی مواجه خواهید شد و در چنین مواقعی نیاز به مهارت حل مساله دارید. مهارت حل مساله به معنی داشتن توانایی در تشخیص وجود مساله و شناسایی راهکارهای مناسب برای حل آن است. فردی که مهارت حل مساله ندارد در مواجهه با چالشها و مشکلات به وجود آمده توانایی تحلیل منطقی و حل کردن مشکل به روشی کارآمد را نخواهد داشت.
جمع بندی
ورود به بازار کار بعد از فارغ التحصیلی یا ورود به بازار کار جدید بعد از کسب تجربه در حوزههای دیگر میتواند چالش برانگیز باشد. بدون شک داشتن توانایی و مهارت تخصصی کافی از شروط لازم برای استخدام است، اما کافی نیست. در کنار تجربه و مهارت، داشتن توانایی خوب در برقراری ارتباط و دیگر مهارتهای نرم شانس ورود به بازار کار مورد نظرتان را افزایش میدهد.