اگر در تاریخ رشته طراحی و گرافیک، به عقب برویم، نام چند طراح زن بیش از همه به چشم می خورد. زنان طراحی که طی سالهای متمادی، آثاری خلق کردند که نه تنها برای جامعه مخاطب جذاب بودند بلکه در مقاطعی، تاریخ سازی کردند. در این مقاله نگاهی خواهیم داشت به ۴ نفر از زنان طراح تاریخ ساز در رشته گرافیک که راه را برای نسل جوان باز کردهاند و با سبک خاص خود در طراحی، برای همه آشنا هستند.
زنان طراحی که نسل جوان باید بشناسند
کارولاین دیویدسون، طراح لوگوی نایکی در دهه ۱۹۷۰
در سال ۱۹۷۱ در آمریکا، Carolyn Davison پروژه ای را قبول کرد که در همان ابتدای مسیر شغلیاش، زندگی او را تغییر داد. در آن زمان او در دانشگاه پورتلند ایالات متحده امریکا، دانشجوی طراحی بود. جایی که فیل نایت، یکی از موسسین برند نایکی تدریس می کرد و پیشنهاد انجام این پروژه را به او داد.
آنها به لوگویی برای شرکت لوازم ورزشی خود نیاز داشتند که قرار بود به زودی نام خود را از روبان آبی (Blue Ribbon) به نایکی (Nike) تغییر دهد. نکته مهم این طراحی در اینجا بود که برند جدید باید مفهوم حرکت و تحرک را می رساند.
کارولاین برای اینکه مطمئن شود لوگویی که طراحی میکند روی کفش های نایکی به خوبی می نشیند، اسکچ های خود را روی دستمال کاغذی می کشید و آنها را امتحان می کرد. لازم به توضیح نیست که در آن سالها چیزی به نام موکاپ وجود نداشت که بشود برای چنین کاری از آنها استفاده کرد.
این بانوی طراح چندین طرح اولیه از لوگوهای پیشنهادی خود را ارائه کرد که یکی از آنها همان طرح معروفی است که ما حالا می شناسیم. فلسفه این لوگوی ساده، طرح بال های خدای پیروزی یونان، نایکی، بود. همچنین مفهوم سرعت را می رساند. با اینکه کارولاین برای انجام این پروژه، ۳۵ دلار بیشتر نگرفت اما طرح او حالا یکی از معروف ترین لوگوهای جهان است.
یک دهه بعد، شرکت نایکی متوجه شد بخشی از موفقیت خود را مدیون طراحی فوق العاده خانم دیویدسون است. به همین خاطر بخشی از سهام نایکی را به همراه یک انگشتر طرح لوگوی نایکی در مراسمی به عنوان تشکر به او دادند.
مارگارت کلورت، یکی از تاثیرگذارترین زنان طراح تاریخ
در این بخش به سراغ بریتانیای کبیر می رویم؛ جایی که یک تایپوگرافیست آفریقایی تبار نقش خود را به عنوان یکی از موثرترین زنان طراح در تاریخ طراحی گرافیک بازی میکند. برای مواجهه با نمونه کارهای او، کافیست چند خیابان رانندگی کنید!
مارگارت کلورت در زمان دانشجویی خود در طراحی علائم راهنمای فرودگاه گتویک، همکاری کرد. تا آن موقع او به خاطر استعداد و مهارت طراحیش شناخته شده بود و با شرکت در این پروژه توانست رسماً در استودیو Jock Kinnier، یکی از طراحان مشهور آن زمان مشغول به کار شود. این اتفاق تنها نقطه شروعی در مسیر شغلی حرفه ای او بود.
زنان طراح
مارگارت در ادامه فعالیت های طراحی خود، در بازطراحی علائم جاده ای در سال ۱۹۵۷ در بریتانیا، شرکت داشت و توانست پیکتوگرام یا تصاویر تابلوهای جاده ای را طراحی کند. هدف از این تابلو این بود که بدون نیاز به خواندن نوشته، واضح و گویا باشند و بتوان آنها را در سرعت بالا هم دید و متوجه شد. بسیاری از تصاویر طراحی شده توسط کلورت، همین امروز هم در جاده ها دیده میشوند. مثلاً تابلوی کارگران مشغول کارند یا محل عبور و مرور حیوانات وحشی.
کار پیچیده ایجاد یک سیستم قابل درک و یکپارچه، آن هم زمانی که هیچگونه سیستم نشانه ای خاصی برای تابلوهای جاده ای وجود نداشت، دستاورد این طراح زن بود. همچنین بسیاری از صورت های متنی تبلیغاتی مانند فونت Calvert، کار این هنرمند است.
بتی ویلیس، طراح تابلوهای لاس وگاس!
از جاده های بریتانیا به آمریکا برمی گردیم. جایی که تابلوهای جذاب و شلوغ کافه ها و مغازه ها نگاه هر عابری را به خود جلب میکند. از بین این تابلو، یک تابلوی خاص برای بسیاری آشناست: «به لاس وگاس بی نظیر خوش آمدید!”
استایل خاص چنین تابلوهایی که با سبک Googie در دهه ۵۰ آمریکا مُد شدند، تا اکنون در نقاط مختلفی از جهان شناخته میشوند. شکل های هندسی، استفاده خلاقانه از تایپوگرافی و چراغ های نئونی، همه برای نشان دادن هیجان و پویایی ایجاد شدهاند.
بتی ویلیس این تابلوی خاص را در سال ۱۹۵۹ طراحی کرد تا به عنوان یکی از شناخته شده ترین آیکن های جهان مشهور شود. سبک خاص این طراح الهام بخش بسیاری از علامت های تصویرسازی شده دیگر شده است که تا همین امروز هم در پروژه های نئونی ردپای آن را می بینیم.
لوییس فیلی، خالق ایده های زیبا و شفاف
کارهای لوییس فیلی به خاطر زیبایی و بی زمان بودنشان معروفند. سبک کاری او منحصر به فرد و متاثر از مدرنیسم اروپایی است. او در آثارش بیش از هر طراح دیگری، نشان داده است که برای تاثیرگذار بودن نیازی نیست شلوغش کنید!
او در سالهای کاری حرفه ای خود در Random House، بیش از ۲۰۰۰ جلد کتاب طراحی کرد که در زمان خود بسیار مورد توجه قرار گرفتند. او از تایپوگرافیک های اختصاصی استفاده می کرد و هر کتاب را با توجه به موضوعش طراحی می نمود.
لوییس در ادامه مسیر شغلی خود یک استودیوی هنری در نیویورک باز کرد که بتواند از طریق طراحی هویت بصری و طراحی بسته بندی برای رستوران ها، سبک خود را بیشتر به جهانیان عرضه کند. وی همچنین با شرکت هایی که به خاطر زن بودن طراح گرافیک، نمی خواستند نامی از او در آثار یا محصولاتشان بیاورند، مستقیماً برخورد می کرد و آنها را به عنوان مشتری نمی پذیرفت.
تایپوگرافیک و سبک تزئینی طراحی که لوییس فیلی ابداع کرد هنوز هم مورد توجه جامعه گرافیک قرار می گیرد. شما میتوانید با جستجوی نام او در گوگل، آثار خارق العاده این هنرمند آمریکایی را ببینید.